Traditii la un an: taierea motului si ruperea turtei
Daca privesti in urma, nici nu realizezi cat de repede a trecut botezul. A trecut un an si a venit timpul pentru cea de a doua mare petrecere din viata copilului tau: prima aniversare si obiceiul legat de acest eveniment. Fiind imbracate intr-o haina pseudo-religioasa fara nicio legatura cu practicile crestine, taiatul motului si ruperea turtei sunt ritualuri adanc inradacinate in traditiile poporului nostru.
Diferit de la zona la zona, obiceiul consta intr-o festivitate dedicata taierii unei suvite din parul copilului, urmata de ruperea unei turte deasupra capului si de alegerea unor obiecte puse pe o tava, obiecte ce au rolul de a “dezvalui destinul” in viata.
Taierea motului se poate face si la 3 sau la 5 ani, traditia spune doar ca este obligatoriu sa fie o aniversare care sa marcheze implinirea unei varste impare, iar in ultima vreme nici nu se mai face distinctie intre taierea motului la baieti si ruperea turtei la fete deoarece, indiferent de sexul copilului, in cadrul obiceiului se practica ambele ritualuri.
Daca la botez nasii duc tot greul, taierea motului si ruperea turtei ii implica si pe parinti in egala masura. In functie de zona, traditiile pot avea variatii, dar un lucru este sigur: atat parintii cat si nasii respecta acest obicei, ritualurile fiind nelipsite de la orice aniversare a primului an de viata, varsta de un anisor fiind mai aproape de botez, mai comod de sarbatorit.

Taierea Motului | Ruperea Turtei
Ritualuri precrestine pastrate pana in ziua de azi
Desi totul indica o origine pagana in care exista “ursita” (soarta si destin) iar ritualurile trebuiau indeplinite pentru a afla si influenta aceasta ursita, obiceiul nu contravine canoanelor bisericesti, nu este interzis dar nici incurajat. Obiceiul vine ca o continuare a botezului, practic, e o petrecere care se da in cinstea nasilor, se dau colacii si cadouri simbolice. E un fel de reintoarcere a darului facut la Botez.
Daca sarbatoritul este baietel I se taie motul in forma de cruce. Parul, legat cu o fundita sau lipit pe un banut de argint, alaturi de lumanarea de botez, este pastrat ca amintire de catre parinti pana la varsta de 7 ani dupa care se ingroapa la radacina unui pom cu rod.
Daca sarbatoritul este fetita, I se poate taia motul sau I se poate rupe un colac mare de catre nasa, in semnul crucii, deasupra capului, in patru bucati care, trebuiesc mancate integral pana la sfarsitul petrecerii. Sau se pot practica ambele ritualuri.
Punctul culminant, ritualul adaptat vremurilor de azi, este acela ca in fata copilului se pune o tava cu diferite obiecte: carbune, pamant, lana, paine, foarfeca si mai nou creion, farduri, chei de masina, carte, seringa, bani, surubelnita. Copilul trebuie sa aleaga, pe rand, trei obiecte care vor “indica” norocul in viata.
In vremurile noastre moderne, de regula, taierea motului si ruperea turtei sa fac in cadrul unei petreceri organizate la restaurant, la care participa familia, nasii si prietenii apropiati. Daca parintii nu prefera restaurantul, obiceiul se poate tine acasa la nasi, carora li se aduce un dar consistent. Copilul se imbraca in haine noi, cumparate de catre nasi.

Taierea Motului | Ruperea Turtei
Obiceiuri si traditii sunt multe, insa nimeni nu te poate obliga sa le urmezi decat daca doresti. Important este ca parintii, copilul si nasii sa se simta bine si sa pastreze o amintire frumoasa a fiecarui eveniment. As fi onorat si m-as bucura enorm ca eu sa fiu fotograful care va crea aceste amintiri pentru dumneavoastra!
Daniel , Fotograf – Spot Multimedia

Continutul acestui website este protejat de legea drepturilor de autor si nu poate fi preluat pe alte site-uri, partial sau integral, decat cu mentionarea sursei si respectand termenii licentei. Intreg materialul (grafica, foto, video, text) realizat de Spot Multimedia este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .