Ce inseamna editarea foto profesionala?
Ante scriptum: Acest articol nu se adreseaza fotografilor profesionisti, asadar, tratati-l ca atare.
S-a intamplat, rar intr-adevar, ca, in cadrul stabilirii detaliilor pentru botez, sa primesc urmatoarea intrebare: ” …daca ne livrati toate fotografiile asa cum sunt, needitate, mai scadeti din pret? ” Ca fotograf profesionist am ramas uimit de intrebare, dar, punandu-ma in locul clientului, am realizat ca, acesta, nefiind fotograf nici macar amator, nu avea cum sa stie ce este editarea foto profesionala.
Binenteles ca raspunsul meu a fost NU… Nu scad din pret pentru ca editarea foto este o conditie sine-qua-non a livrarii fotografiilor finale si este parte componenta a serviciilor foto. Veti vedea la toate anunturile fotografilor, expresia “editare foto profesionala” sau “fotografii editate si livrate pe suport media”. Hai sa vedem de ce…
Scurt istoric fotografic
Va mai amintiti fotografia pe film, alb negru si color si aparatele foto Smena si Zenit? Fotografiile finale aveau urmatorul proces: aparatul inregistra imaginea pe negativ, negativul trebuia developat iar fotografiile marite si developate pe hartie fotografica. Tot acest proces, putem sa-l numim editare foto, era desfasurat acasa cu aparatura specifica si substante revelatoare si fixatoare daca ne pricepeam, sau la magazin unde dadeam filmele si primeam pozele gata facute.
Ei bine, in digital, principiul este acelasi, respectiv obtinerea unei imagini si printarea sau transpunerea pe suport media. Tehnologia insa, e complet diferita, filmul negativ s-a transformat in fisier RAW (din engleza: crud) iar procesarea este facuta prin intermediul programelor software profesionale. Adobe Photoshop si Adobe Lightroom reprezinta standardul in domeniul fotografic.
Care este procesul editarii foto digitale?
In primul rand sa lamurim ce sunt fisierele RAW. Acestea sunt imagini brute, numite negative digitale deoarece indeplinesc acelasi rol ca si negativele in fotografie de film: nu sunt direct utilizabile ca imagini , dar au toate informațiile necesare pentru a crea o imagine. De asemenea , procesul de conversie a unui fisier RAW intr -un format vizibil (JPEG) este in analogie cu procesul de convertire a unui film fotografic in printuri care pot fi vizionate.
In regim de amator, aparatul foto este setat complet automat, inregistrand astfel fotografiile direct in format JPEG, gata de vizionare. Fotograful profesionist nu va lucra niciodata in mod automat, toate setarile fiind manuale iar formatul fiind RAW, permitand astfel prelucrarea imaginii si exportul final in format JPEG sau printarea pe hartie fotografica.
Aparatul inregistreaza fisierele digitale negative in format RAW, aceste fisiere se descarca in computer, se introduc in baza de date creata in programul de prelucrare profesionala dupa care urmeaza selectarea si editarea propriu zisa. Corectiile de baza si exportul final se realizeaza in Lightroom iar editarile complexe si avansate se realizeaza in Photoshop, in mod special pentru fotografiile ce vor compune albumul foto.
Chiar si cel mai talentat fotograf greseste… Chiar si cel mai performant aparat foto profesional da rateuri… Prin urmare, selectia fotografiilor este drastica, fotografie cu fotografie, in urma ei se elimina dublurile (se trage in rafala, un cadru poate avea pana la 10 fotografii), rateurile de focus, ochi inchisi, pozitii jenante. Ce ramane dupa selectie se considera a fi portofoliu final, cel care se editeaza.
Procesul editarii fotografiilor consta in:
- Calibrarea camerei (standard, portret, peisaj, neutru, etc…)
- Corectiile pt obiectiv, aberatiile cromatice
- Reducerea granulatiei
- Expunere, luminozitate, contrast, saturatia culorilor
- Echilibrarea intre lumini si umbre
- Temperatura de culoare (balansul de alb)
- Perspectiva verticala si orizontala
- Decupajul si incadrarea subiectului (regula treimii)
- Efecte (vintage, sepia, alb-negru, vignetare, etc…)
- Exportul final in format JPEG calitate maxima
Nerespectarea oricarei actiuni enumerate poate duce la fotografii prea “moi” sau “prea tari”, intunecate sau “arse”, cu fete mov, portocalii sau verzi, granulate vizibil, strambe, cu subiecte plasate aiurea sau care nu spun nimic, privirea fiind atrasa in alt loc. Binenteles exceptiile care confirma regula sunt efectele aplicate in cunostiinta de cauza si care exprima creativitatea fotografului.
Ca si o concluzie la “Ce inseamna editare foto profesionala”
Negativele digitale (fisierele RAW) nu se predau, fotografiile se livreaza obligatoriu editate. Nu se poate altfel. In plus, alaturi de fotografiile color originale aveti si o serie de fotografii cu efecte aplicate care sa sublinieze creativitatea si viziunea fotografului. Nu la toate se aplica, doar la cele care se preteaza, care “spun ceva”, acel “ceva”care te poate face sa tresari. Editarea foto nu tine doar de deontologia profesionala, tine si de o mare pasiune pentru fotografie, cel putin asa vad eu lucrurile.
Daniel , Fotograf – Spot Multimedia
Continutul acestui website este protejat de legea drepturilor de autor si nu poate fi preluat pe alte site-uri, partial sau integral, decat cu mentionarea sursei si respectand termenii licentei. Intreg materialul (grafica, foto, video, text) realizat de Spot Multimedia este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .